veel gestelde vragen

veel gestelde vragen

vragen over de bestelling

Hoe lang duurt een levering?

We proberen altijd alles op voorraad te hebben. Dan kan je het binnen 2 werkdagen in huis hebben. Bij een Premium Service; levering gemonteerd, plannen we een afspraak in.

Kan ik mijn online bestelling ook ophalen?

Ja, dat kan! Check onze openingstijden of neem contact op, dan bekijken we samen naar een geschikt moment.

Wat doe ik als iets verkeerds heb besteld, kan ik mijn bestelling annuleren?

Geen zorgen, wij willen uiteraard dat je tevreden bent met je aankoop. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je per ongeluk de verkeerde keuze hebt gemaakt of dat je van gedachten bent veranderd. Na het plaatsen van je bestelling, kunnen we deze niet meer voor je wijzigen. Uiteraard ben je na ontvangst van je producten wel in de gelegenheid deze binnen 30 dagen te retourneren.

Tip: neem voor annulering direct na de bestelling contact met ons op via mail of telefonisch. De kans is daar, dat we de bestelling eenvoudig er tussenuit kunnen halen, voordat we deze al aan het inpakken zijn voor verzending.

Mijn betaling is ineens teruggestort, wat gebeurt er nu met mijn bestelling?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom we jouw bestelling hebben moeten annuleren en je aankoopbedrag is teruggestort. Wanneer dit het geval is, ontvang je een email met een toelichting. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat jouw bestelling niet meer komt en we willen je dan ook vragen om een nieuwe bestelling te plaatsen. Zo kun je alsnog zo snel mogelijk genieten van jouw favorieten.

vragen over de kamado onderdelen

Watis een magrietschijf?

De magrietschijf is de gietijzeren luchtregelaar op de schoorsteen van je kamado deksel. Gietijzer is een zeer duurzaam materiaal. In de loop van de tijd, is het inbranden raadzaam. Wrijf deze met een plantaardige olie (zoals arachideolie) goed in. Bij voorkeur als de magrietschijf warm is. Verhit je oven tot ongeveer 200 C en plaats de magrietschijf voor minimaal 1 uur er in. Dit om roestvorming op de magrietschijf te voorkomen. De beschermhoes voor de kamado is voornamelijk ter bescherming voor de metalen onderdelen. Door het 1 of 2 keer inbranden per jaar, blijft de magrietschijf mooi.

Wat is het beste onderhoudt van het keramiek en glazuur?

Af en toe de buitenkant (glazuur) afnemen met wat water en zeep om het schoon te maken is helemaal prima. De binnenkant soms met een borstel schoonmaken is meer dan genoeg.

Het onderstel onderhouden?

Als je de kamado regelmatig verplaatst, kunnen de bouten en moeren iets wat los trillen. Check dit dus regelmatig. Ook de wielen af en toe eens inspuiten met WD40 is een tip. Het onderstel kan je gewoon met een zachte spons, water en zeep schoonmaken. Dan staat de trots er weer top bij!

Het glasvezelvilt is toch handiger dan het gewone High heat vilt?

Ja, voor een langdurige en goede afsluiting van de deksel, is het glasvezel vilt de nieuwe oplossing! Dit vilt is met een vochtige doek schoon te houden en gaat veel langer mee dan een standaard vilt.

Hoe vervang ik het vilt?

Het vervangen van het vilt, doe je door het oude vilt zorgvuldig te verwijderen met een mesje of verfkrabber. Zorg dat de rand goed stof en vetvrij is. Controleer of de nieuwe band goed past, voordat je het begint te plakken. Druk de band goed aan en zorg ervoor dat het begin/eind bij het scharnier is. De uiteindes plak je goed aan elkaar vast met dubbelzijdig tape. Let op, dat je het uiteinde van de deksel en de base iets wat laat verspringen van elkaar voor een goede luchtafsluiting. Na 24 uur is de lijm genoeg gedroogt en kan je weer lekker gerechten gaan maken op je kamado.

Thermometer ijken?

Als je twijfelt of de thermometer de juiste temperatuur aangeeft, kan je voor de zekerheid de thermometer ijken. Draai de thermometer los van de deksel, plaats het in een pan kokend water. Zorg dat de thermometer de bodem van de pan niet aanraakt. Leg bijvoorbeeld een vork op de rand van de pan en steek de thermometer tussen de tanden van de vork. Als het goed is geeft de thermometer 100°C aan. Zo niet, even bijdraaien aan de moer die aan de onderkant van de thermometer zit. Daarna goed afkoelen in ijskoud water. Om vervolgens deze weer in de pan met kokend water te doen. Voor de dubbele check!

Scharnier & banden onderhouden?

De metalen onderdelen van de kamado zoals het scharnier dat verbonden is met de banden, worden door gebruik ook heet en koud. Daarom is het verstandig om af en toe even te controleren of de moeren nog goed vast zitten en het draaipunt van het scharnier nog soepel verloopt. Door er 1 of 2 keer per jaar een beetje WD40 tussen de draaipunten te spuiten, kan je er weer een tijd tegen aan.

Vuurkorf & vuurring gaan toch vaak kapot?

Laat deze vooral gewoon in de kamado. Het erin en eruit halen, met kans dat het te hard neerkomt, is risico op scheuren en zelfs breken. Af en toe met een vegertje het as verwijderen is voldoende. Ook het vullen met houtskool mag met enige zorgvuldigheid.

Bamboe onderdelen vesus hout

Bamboe heeft een harde buiten laag, het is zelfs harder dan eikenhout en heeft weinig last van uitzet en/of krimp. Bamboe heeft net als hard hout de eigenschap om te gaan vergrijzen. Met een vochtige doek maak je het bamboe schoon. Om vergrijzing en schimmel tegen te gaan, doe je jaarlijks met een onderhoudsmiddel -bamboe olie (verkrijgbaar bij DHZ winkels) dit insmeren. 

vragen over de kamado veiligheid

Hoe veilig is een kamado als ik deze gebruik?

Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker de veiligheid van zichzelf en de omgeving in acht te nemen. Door ten allen tijde voorzichtig te zijn met de kamado en behoedzaam te zijn tijdens het gebruik. De kamado is redelijk veilig, maar wees altijd voorzichtig bij het werken met vuur!

Is er veel onderhoud aan een kamado?

Zorg goed voor de kamado, controleer regelmatig het scharnier, de bouten en moeren.

Kan ik de kamado binnen gebruiken?

De kamado is geschikt voor buiten gebruik. Er is een risico op koolmonoxidevergiftiging in ‘kleine’ gesloten ruimtes.

Onbeheerd achterlaten kan dat?

Laat een vuur niet onbeheerd achter. Er is brandgevaar bij het ontsnappen van hete deeltjes.

Met wat en hoeveel houtskool?

Vul de kamado met zuivere houtskool van hardhout tot net boven de gaatjes in de vuurkorf.

Een backdraft?

Het openen van de deksel bij hoge temperaturen, zal eerst voorzichtig enkele (4 a 5) centimeters zijn, voordat deze volledig open gaat. Op deze manier kan er langzaam lucht in de kamado komen en daardoor een backdraft worden voorkomen.

Wat is de veilgste plek voor mijn kamado?

Gebruik de kamado niet op brandbare oppervlaktes, zoals droog gras, houtsnippers of houten terras. Tegen een houten (brandbare) wand is een no-go. Zorg dat de kamado op minimaal 2 meter afstand van brandbare voorwerpen staat.

Kan ik de kamado ook gebruiken om hout in te stoken?

Nee, gebruik de kamado niet als kachel/vuurhaard.

Kan ik de kamado verplaatsen als deze al aan staat?

Nee, verplaats de kamado niet tijdens gebruik.

Hoeveel hitte geeft de kamado af?

De kamado verlies weinig hitte t.o.v. een stalen barbecue, maar is tijdens gebruik redelijk heet. Hou kinderen of huisdieren op afstand en gebruik hittebestendige handschoenen.

Even snel aansteken met briketten?

Gebruik geen aanmaakvloeistoffen zoals benzine, alcohol of vergelijkbare ontvlambare vloeistoffen. Maar ook geen briketten. Dit geeft een nare lucht/smaak invloed tijdens je voedsel bereiding.

Twee verschillende schuiven onderin bij de luchtregelaar van de kamado?

Houd de schuif met gaatjes van de onderste luchtregelaar tijdens gebruik altijd gesloten. Dit voorkomt eventuele vonken uit je kamado.

vragen over de kamado onderhouden

Ingebruikname bij de eerste keer

Bij een eerste ingebruikname moet de kamado worden ingebrand. Stook de kamado rustig op naar 110°C en laat dit ongeveer 1 uur op deze temperatuur. Vervolgens de kamado af laten koelen en daarna opstoken naar 150ºC, ook ongeveer 1 uur op deze temperatuur laten. Bij de 3de keer, eerst weer helemaal terug laten koelen en dan opstoken naar 200°C en dit ook weer een uur aanhouden. Wanneer de kamado is afgekoeld, controleer je de bouten, moeren en scharnier of alles nog goed vast zit. mmmjoy, je kamado is klaar voor gebruik.

Doven

Om het vuur te doven sluit je alle luchttoevoer, door de luchtregelaar boven en onder dicht te doen. Op deze manier zal de kamado met ongeveer 30 minuten vanzelf gedoofd zijn. Gebruik nooit water om het houtskool te blussen. De kamado kan hierdoor beschadigen.

Opslag

Als de kamado na gebruik is afgekoeld, dan trek je de beschermhoes erover en blokkeer beide wielremmen. Als je lange tijd de kamado niet gaat gebruiken (s ’winters bijvoorbeeld), verplaats dan je kamado op een overdekt en vorstvrije plek. Zonder beschermhoes, met de luchtregelaar onder en boven geheel open! Want daarmee voorkom je schimmelvorming in de kamado. Heb je dan toch nog schimmelvorming, geen probleem, gewoon weer even schoonbranden.

Reinigen

Na de heerlijke gerechten te hebben bereid, kunnen er nog etensresten in de kamado zitten. Door de kamado op te stoken naar 280°C, verkool/verbrand je dit en kan je met een barbecue borstel deze verwijderen. Ook eventuele bacteriën zullen door de hitte weg zijn. Voordat je de kamado weer aansteekt, verwijder je eerst de as resten via de luchtregelaar onderin. Voor weer een goede lucht toevoer en dus betere temperatuur controle. De as resten haal je weg met de pook.

Jaarlijks onderhoud

Controleer alle metalen onderdelen zoals de bouten, moeren, scharnier en draai eventueel deze goed vast. Ook dat de gietijzeren magrietschijf nog soepel werkt. Anders weer met plantaardige olie of Crisco bewerken. Check dat de deksel nog goed sluit en het vilt in goede conditie is.

aan de slag met de kamado

Aansteken

Mocht er nog houtskool van de vorige keer in zitten? Draai dan met de pook door het houtskool heen, zodat het as en kleine houtskool resten door de gaatjes vallen van het kolenrooster. Vul de kamado (bij) met zuivere en grote stukken houtskool tot net boven de gaatjes van de vuurschaal. Leg er 1, 2 en soms zelfs 3 aanmaakwokkels verdeeld tussen het houtskool en steek deze aan. Zorg dat de luchtregelaar openstaat en laat ook de deksel gedurende 10 a 15 minuten open. Het houtskool gloeit op de plek van de aanmaakwokkel. Nu ben je klaar om de temperatuur te bepalen en aan de slag te gaan.

Bakken bij hoge temperaturen

Je kan de temperatuur eenvoudig verhogen, verlagen of stabiel houden. Door de lucht toevoer te bepalen via de luchtregelaar onderin en de magrietschijf. Hoe meer lucht er door de kamado komt, hoe hoger de temperatuur. Het vergt wat oefening, maar je zal de kamado werkwijze snel begrijpen. Door het schuifdeurtje van de luchtregelaar onderin meer te openen bepaal je de maximale temperatuur, in combinatie met de magrietschijf waarmee je de temperatuur verder beheerst.  Op de magrietschijf staan de getallen 0 t/m 5. 0 is gesloten (doven) en 5 is maximale lucht doorvoer voor temperaturen boven de 300ºC.

Let erop, dat bij het openen van de deksel bij hogere temperaturen het in twee stappen gaat. Door eerst de deksel voorzichtig op een kier van ongeveer 5 centimeter te zetten, zodat de hete lucht er langzaam uitgaat, waarna je de deksel volledig open kan.

Bakken bij lage temperaturen

Hoe meer zuurstof er in de kamado komt, hoe harder het houtskool gaat gloeien, dus hoe hoger de temperatuur. Andersom is dan ook van toepassing. Hoe minder zuurstof, hoe lager de temperatuur is. Wil je temperaturen tussen de 80°C en 140°C, zet dan de luchtregelaar op een kiertje en de magrietschijf op stand 1. Laat de deksel zoveel mogelijk dicht. Zodat de lucht in de kamado goed kan circuleren. Bij enkele keer de deksel te openen, schommelt de temperatuur.

Roken

Warm gerookte gerechten met die typerende smaak. Vul de kamado met houtskool en steek deze aan met 1 aanmaakwokkel. Zorg dat de kamado op ongeveer 100°C/140°C is. Als je met rooksnippers gaat werken, leg deze 10 minuten in water om te weken, om zo de rook ontwikkeling iets te vertragen en de vochtigheid in de kamado wat te verhogen in het begin. Strooi de rooksnippers in het gloeiende houtskool en plaats nu pas de deflector, (eventueel een druip pan, waar ook nog wat vocht in kan voor een stoom effect) en het rooster. Dan zal je zien dat de temperatuur daalt naar ongeveer 80 a 90°C, hou deze temperatuur vast. Ideale temperatuur voor warm roken. Wees alert, want ook bij lagere temperaturen is het verraderlijk warm, dus raden we aan met beschermende handschoenen te werken (zoals de lederen handschoenen of thermische handschoenen). Er zijn verschillende snippers en aroma’s te verkrijgen. Laat je hierover informeren in de winkel of online.

Wat is Low&Slow?

Bij slow cooking zal je je gerecht niet direct boven de warmte van de brandende kolen bereiden. Maar door de Heat deflector te gebruiken, maakt je van de kamado een soort oven.

De Heat delector is een keramisch schild dat je tussen het gerecht en het vuur van de kolen plaatst. Hierdoor creëer je een goed lucht circulatie en heb je de unieke warmtegeleiding van het keramiek.

Ideaal voor de low & slow bereiding. Waar je langzaam op lage temperaturen gaat garen. Dat maakt de Heat deflector de meest favoriete accessoire voor je Outr kamado.

Omdat het vergroot de mogelijkheden van je Outr kamado. Want combineer het met de pizzasteen voor die typische Italiaanse pizza’s, of wat te denken van plat broden of zelfs koekjes!

De Set roosters accessoire heeft zelfs 2 halve Heat deflectors, dat je culinaire creativiteit nog meer uitdaagt.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor het laatste mmmjoy-nieuws en ontvang exclusieve aanbiedingen.
mmmjoy gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in ons Privacybeleid

Bel ons: 0345-507 413
Maandag - Vrijdag 09.00 - 17.00 uur