Click & Collect Meer info

Levertijd 2 tot 5 werkdagen

Gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro

witlof salade met gerookte sesamzaad

Vergeet even de klassieke witlofsalade! Dit recept transformeert de bescheiden witlof in een elegante, verrassende salade die de smaakpapillen prikkelt. De knapperige, licht bittere witlof vormt de perfecte basis voor de zacht zoete peer, de romige gember-toef en de hartige hint van de huisgemaakte persillade.

Het is de ideale salade om te bewijzen dat contrasten werken: van de crunch van het sesamzaad tot de finesse van veldsla, elke hap is een feestje. Eenvoudig om te maken, maar zó chic om te serveren.

Ingrediënten

  • 3 el sesamzaad (geroosterd en gerookt)
  • 3 struikjes kleine witlof
  • 1 klein sjalotje
  • 1 sappige handpeer
  • 1 handvol veldsla om mee te garneren
  • 1 tl. citroensap
  • Dressing:
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 3 el stemgembersiroop
  • 4 el crème fraîche
  • Persillade:
  • ¼ teen knoflook (tot een pasta gemaakt)
  • 2 takjes peterselie fijn gehakt
  • 2 el. olijfolie

Mice en place

Verwarm de kamado tot 130C met deflector. Doe een handvol hickory rookhout snippers in de gloeiende kolen en plaats een gietijzeren skillet met de sesamzaadjes op het rooster. Roer af en toe de sesamzaad, zodat het goed de rook kan opnemen en egaal goudbruin geroosterd word.

Bereiding

1. De Peer-Gember Basis voorbereiden:

  • Snijd de sjalot ragfijn en de geschilde peer in kleine, egale blokjes (brunoise).
  • Meng de fijngesneden sjalot en peer met 1 el. stemgembersiroop en 1 theelepel citroensap in een kom.
  • Plaats dit mengsel afgedekt in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen en de peer mooi blijft.

2. De Salade Schikken:

  • Pluk de witlofblaadjes voorzichtig los en schik deze in een bloemvorm op vier diepe borden.
  • Verdeel de veldsla met een speelse hand over en tussen de witlofblaadjes.
  • Verdeel vervolgens het gekoelde peer- en sjalottenmengsel royaal over de opgemaakte witlofbloemen.

3. De Romige Dressing:

  • Meng in een klein kommetje de 2 theelepels olijfolie, 2 theelepels citroensap en de crème fraîche tot een gladde dressing.
  • Breng de dressing op smaak met een snuf zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • Schep de crème-fraîchedressing als een elegante toef in het midden van elke witlofbloem.

4. De Persillade en Afwerking:

  • Meng voor de persillade de knoflookpasta met de fijngehakte peterselie en de 2 eetlepels olijfolie.
  • Besprenkel de verse persillade met zwierige bewegingen over de gehele salade, zodat elke hap een kruidige toets krijgt.
  • Maak het geheel af door de geroosterde en gerookte sesamzaadjes gelijkmatig over de salades te strooien voor een extra crunch en aroma.

Gemonteerd afhalen

Je kunt bij ons alle producten gemonteerd afhalen zodat je meteen kunt beginnen

Stenen winkel

Bekijk en koop onze producten in onze winkel

Buiten koken als passie​

Wij houden van buiten koken, niets is fijner dan het ervaren van die vrijheid