Als je dit niet eerder hebt gegeten, echt een aanrader!. Door het roken krijgt het sappige vruchtvlees een diepe, umami-achtige smaak die doet denken aan ham, terwijl de natuurlijke frisheid van de watermeloen behouden blijft. De textuur verandert in iets steviger en vlezig doordat het gepekeld is, wat samen met de rokerige aroma’s en kruidige accenten, zoals de oregano, zorgt voor een verrassend en bijna vleesachtige eetervaring. Een perfect gerecht voor vegetariërs die verlangen naar barbecue gevoel.
Ingrediënten
- 1 watermeloen
- 3 ltr. water
- 250 gr. zout
- 4 el. Beef rub
- 4 el. Gedroogde oregano
- 5 el. Extra virgin olijf olie
Mice en place
Schil de watermeloen rondom, zorg dat al het wit weg is (dit zal anders een bittere smaak achterlaten) en behoud een mooie vorm.
Meng in een grote pan (waar de meloen in past) water met zout en de helft van de rub. Roer het water tot al het zout en de rub is opgelost.
Plaats de watermeloen in de natte pekel. Leg er iets zwaars op, zodat de meloen geheel onder blijft staan. Plaats het 24 uur in de koelkast.
Bereiding
Zet de Kamado op ongeveer 110°C.
Neem de watermeloen uit de pekel, spoel af onder de kraan en dep het heel goed droog met keukenpapier. Wrijf rondom in met de rest van de rub en gedroogde oregano.
Plaats 2 Hickory chuncks op de gloeiende kooltjes. Plaats de deflector met een ‘aluminium’ schaal en dan het rvs rooster en de watermeloen in de Kamado.
Nu ongeveer 6 uur op maximaal 110 graden garen. Draai de meloen om de 2 uur om, zodat het rondom, gelijkmatig zal garen en uitdroging aan de bovenzijde voorkomt.
Neem de meloen uit de Kamado en snij met een mes de bovenzijde van de watermeloen, fijne kerven van ongeveer 1 cm diep in, zodat er een ruitpatroon ontstaat.
Stook de Kamado op naar 200 graden en verwijder de deflector. Leg de watermeloen in een gietijzeren pan en schenk het vocht dat tijdens het roken is vrijgekomen in de ‘aluminium’ schaal overheen en verwarm de pan.
Gedurende 15 minuten regelmatig bedruipen met dit vocht en olijfolie, zodat er een mooie laklaag ontstaat.
Laat de watermeloen uitlekken/rusten op de snijplank en snij de gerookte watermeloen in dunne plakken.